Vyhláška, kterou se stanoví druhy kontaminujících a toxikologicky významných látek a jejich přípustné množství v potravinách
Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle § 19 odst. 1 písm. a) zákona č. 110/1997 Sb. , o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 306/2000 Sb. a zákona č. 146/2002 Sb. , (dále jen "zákon"):
Tato vyhláška v souladu s právem Evropských společenství1) stanoví přípustná množství a druhy kontaminujících látek, toxikologicky významných látek a látek vznikajících činností mikroorganismů, které smějí potraviny a suroviny obsahovat. Nejvyšší přípustné úrovně radioaktivní kontaminace potravin stanoví zvláštní právní předpisy.2)
(1) Pro hodnocení výskytu jednotlivých kontaminujících látek v potravinách se používá:
a) nejvyšší přípustné množství (dále jen "NPM"), při jehož překročení je potravina a potravinová surovina vyloučena z oběhu, je stanoveno v příloze, nebo
b) přípustné množství (dále jen "PM"), podmínky posouzení potravin podle této limitní hodnoty se řídí limitní hodnotou stanovenou v příloze pro kontaminující látku histamin.
(2) Kontaminující látky,3) toxikologicky významné látky a látky vznikající činností mikroorganismů, limity a další podmínky jejich výskytu v potravinách jsou uvedeny v příloze.
(3) Množství nežádoucích příměsí a kontaminujících látek, jejichž obsah v čisté látce (v potravním doplňku a přídatné látce) je omezen zvláštním právním předpisem,4) se v naředěných formách snižuje podle stupně naředění.
(4) Stanovené limitní hodnoty jednotlivých kontaminujících látek platí pro jedlý podíl potraviny. Jedlým podílem se rozumí potravina zbavená nejedlých částí (například slupka, pecky, kosti). Sušené a dehydratované výrobky se hodnotí, pokud jsou obnovovány s přídavkem vody, ve stavu po obnovení. Zahušťované výrobky se hodnotí podle limitu pro původní suroviny a přepočtou se koeficientem charakterizujícím příslušnou ztrátu vody, pokud není určen limit přímo pro zahuštěný nebo sušený výrobek.
(5) Pokud je u potravin určených pro dětskou a kojeneckou výživu uváděno: "na bázi mléka", "na bázi obilovin" a jiných, rozumí se tím, že výrobek obsahuje více než 50 procent uvedené suroviny. Pokud se uvádí: "s obsahem …", rozumí se podíl nižší než 50 procent.
(6) Množství dusičnanů je stanoveno jako dusičnanový iont NO3 - .
Potraviny, které byly vyrobeny a uvedeny do oběhu přede dnem účinnosti této vyhlášky, se posuzují podle dosavadních právních předpisů.
Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 20. května 2004.
Ministr:
MUDr. Kubinyi, Ph. D. v. r.
PŘÍLOHA K VYHLÁŠCE Č. 305/2004 SB.
Oddíl
A
Část 1
ARSEN
Potravina |
NPM mg. kg- 1 |
čokoláda a kakaové máslo |
0,5 |
výrobky z kakaa |
1,0 |
dětská a kojenecká výživa |
0,1 |
ocet |
1,0 |
ovoce a ovocné šťávy |
0,2 |
Část
2
KADMIUM
Potraviny |
NPM mg. kg-1 |
mléko |
0,01 |
vejce |
0,02 |
luštěniny |
0,2 |
chléb, pečivo |
0,1 |
dětská a kojenecká výživa |
0,1 |
nealkoholické nápoje |
0,05 |
pivo |
0,05 |
víno |
0,05 |
Část 3
MĚĎ
Potravina |
NPM mg. kg-1 |
jedlé tuky a oleje |
0,1 |
živočišné tuky |
0,4 |
oleje panenské a lisované za studena |
0,4 |
margariny, minariny |
0,1 |
Část
4
OLOVO
Potravina |
NPM mg. kg-1 |
potraviny v plechových obalech s výjimkou nápojů akojenecké a dětské výživy |
1,0 |
brambory a výrobky z brambor* |
0,2 |
*U brambor se hodnota vztahuje na loupané brambory.
Část 5
RTUŤ
Potravina |
NPM mg. kg-1 |
  |
|
drůbež |
0,05 |
obiloviny |
0,05 |
mouka |
0,03 |
rýže |
0,03 |
zelenina |
0,03 |
brambory |
0,02 |
ovoce |
0,03 |
dětská a kojenecká |
0,02 |
Část 6
ZINEK
Potravina |
NPM mg. kg-1 |
ovocné šťávy |
5,0 |
Část 7
ŽELEZO
Potravina |
NPM mg. kg-1 |
jedlé tuky, oleje |
2,5 |
jedlé oleje panenské a lisované za studena |
5,0 |
margariny, minariny |
1,5 |
Část 8
POLYCYKLICKÉ AROMATICKÉ UHLOVODÍKY*
Potravina |
NPM mg. kg-1 |
jedlé oleje |
0,002 |
* Polycyklickými aromatickými uhlovodíky se rozumí benzo(a)anthracen, benzo(b)fluoranthen, benzo(k) fluoranthen, chryzen, dibenzo(a,h)anthracen, benzo(a)pyren, indeno(1,2,3-cd)pyren, dibenzo(a,i)pyren, dibenzo(a,h)pyren. Nejvyšší přípustné množství je stanoveno pro jednotlivé látky jednotlivě. Celkový obsah vyjmenovaných látek v potravině nesmí překročit desetinásobek nejvyššího přípustného množství.
Část 9
N-NITROSAMINY
Potravina |
NPM NDMA* |
NPMSuma nitrosaminů mg.kg -1 |
pivo |
0,0005 |
0,0015 |
* Nejvyšší přípustné množství pro N-nitrosodimetylamin.
** Nejvyšší přípustné množství pro sumu nitrosaminů zahrnující (N-nitrosodimetylamin, N-nitrosodiethylamin, N-nitrosopyrrolidin, a N-nitrosopiperidin, N-nitrosomorfolin a N-nitrosodi-n-butylamin.
Č
ást 10
POLYCHLOROVANÉ BIFENYLY (PCB)
Potravina |
NPM mg. kg -1 |
mléko a mléčné výrobky |
0,1 2), 3) |
kojenecká a dětská výživa na bázi mléka |
0,05 2), 3) |
maso hovězí a masné výrobky |
0,2 2), 3) |
maso vepřové a masné výrobky |
0,2 2), 3) |
játra hovězí |
0,7 2), 3) |
játra vepřová |
0,5 2), 3) |
lůj hovězí |
0,7 2), 3) |
sádlo vepřové |
0,5 2), 3) |
drůbeží maso a drůbeží výrobky |
0,2 2), 3) |
játra drůbeží |
0,5 2), 3) |
vejce, vaječné výrobky |
0,2 2), 3) |
Potravina |
NPM mg. kg -1 |
ryby mořské1) |
1,0 3) |
ryby mořské dravé1) |
3,0 3) |
ryby sladkovodní dravé1) |
2,0 3) |
rybí výrobky |
2,0 2),3) |
játra rybí (tresčí) |
5,0 2),3) |
zvěřina1) |
2,03) |
zajíci1) |
1,0 3) |
Poznámky v tabulce:
1) jedlý podíl
2) vztaženo na tuk
3) hodnoty představují sumu kongenerů 28, 52, 101, 118, 138, 153, 180
Část 11
MYKOTOXINY
Tabulka č.1
Deox inivalenol (DON)
Potravina |
NPM mg. kg-1 |
obiloviny pro přímou spotřebu a zpracované obilí, kromě tvrdé pšenice |
0,5 |
chléb a jemné pečivo |
0,35 |
výrobky z obilovin určené pro dětskou výživu |
0,1 |
Tabulka č. 2
Zearalenon
Potravina |
NPM mg. kg-1 |
dětská výživa a kojenecká výživa z obilovin |
0,02 |
obiloviny a výrobky z obilovin |
0,05 |
Část 12
PŘIROZENĚ SE VYSKYTUJÍCÍ TOXIKOLOGICKY VÝZNAMNÉ LÁTKY A LÁTKY VZNIKAJÍCÍ
PŮSOBENÍM BIOLOGICKÝCH FAKTORŮ
Glykoalkaloidy
Potravina |
NPM mg. kg-1 |
brambory (alfa-solanin) |
200,0 |
Část 13
TOXICKÉ LÁTKY VZNIKAJÍCÍ PŘI VÝROBĚ POŽIVATIN
Tabulka č.1
Ethylkarbamat (uretan)
Potravina |
NPM mg. l-1 |
  |
|
víno |
0,03 |
ovocná a likérová vína |
0,1 |
lihoviny s výjimkou ovocných destilátů |
0,15 |
saké |
0,2 |
ovocné destiláty a ovocné, míchané a ostatní lihoviny |
0,4 |
Tabulka č. 2
Methanol
Potravina |
NPM mg. l-1
|
  |
|
vinný destilát |
2 000 |
vínovice |
2 000 |
matolinovice vinná |
15 000 |
ovocný destilát a ovocný průtahový destilát s výjimkou destilátů ze švestek, slív, mirabelek, jablek a hrušek |
10 000 |
matolinovice ovocná |
15 000 |
ovocná lihovina z červeného rybízu, černého rybízu a černého bezu |
13 500 |
ovocný destilát výhradně z hrušek odrůd Williams |
15 000 |
genever |
50 |
lihoviny ostatní, konzumní líh |
800 |
lihoviny míchané |
1800 |
destiláty ostatní |
6 000 |
destiláty pravé, destiláty ze švestek, slív, mirabelek, jablek, malin, ostružin a hrušek, s výjimkou hrušek odrůd Williams |
12 000 |
Oddíl B
Část l
C Í N (anorganický)
Upraveno nařízením Komise 242/2004/ES, kterým se mění nařízení 466/2001/ES.
Část 2
KADMIUM
Upraveno nařízením Komise 221/2002/ES, kterým se mění nařízení 466/2001/ES.
Č
ást 3
OLOVO
Upraveno nařízením Komise 221/2002/ES, kterým se mění nařízení 466/2001/ES.
Část 4
RTUŤ
Upraveno nařízením Komise 221/2042/ES, kterým se mění nařízení 466/2001/ES.
Část 5
DUSIČNANY
Upraveno nařízením Komise 563/2002/ES a 655/2004/ES.
Část 6
MYKOTOXINY
Upraveno nařízením Komise 472/2002/ES, 257/2002/ES, 1425/2003/ES, 2174/2003/ES, 683/2004
a 684/2004.
Č
ást 7
PŘIROZENĚ SE VYSKYTUJÍCÍ TOXIKOLOGICKY VÝZNAMNÉ LÁTKY A
LÁTKY VZNIKAJÍCÍ PŮSOBENÍM BIOLOGICKÝCH FAKTORŮ
Tabulka č.1
Histamin
Potravina |
PM mg. kg -1 (9/2) |
ryby, rybí výrobky |
100* |
* U dvou vzorků překročení maximálně o 100%.
Tabulka
č. 2
Kyselina eruková
Potravina |
NPM |
rostlinné oleje, tuky |
5 % z celkovýchmastných kyselin |
potraviny s obsahem více než 5 % tuku |
5 % z celkovýchmastných kyselin |
Část 8
3-MONOCHLORPROPAN-1,2 DIOL (3-MCPD)
Upraveno nařízením Komise 466/2001/ES.
Část 9
KYSELINA KYANOVODÍKOVÁ
Upraveno nařízením Komise 1014/90/ES.
1) Směrnice Rady č. 76/621/EHS ze dne 20. července 1976, kterou se stanoví
nejvyšší množství kyseliny erukové v olejích a račích určených jako takových k lidské spotřebě a v potravinách obsahujících oleje nebo tuky.
Nařízení Komise č. 1014/90/EHS ze dne 24. dubna 1990, kterým se stanoví prováděcí pravidla pro definici, označování a obchodní úpravu lihovin.
Nařízení Komise č. 466/2001/ES ze dne 8. března 2001, kterým se stanoví maximální limity určitých kontaminujících látek v potravinách.
Nařízení Rady č. 2375/2001/ES ze dne 29. listopadu 2001, kterým se mění nařízení Komise č. 466/2001/ES, kterým se stanoví maximální limity určitých kontaminujících látek
v potravinách.
Doporučení Komise č. 201/2002/ES ze dne 4. března 2002 o snížení výskytu dioxinů, furanů a polychlorovaných bifenylů v krmivech a potravinách.
Nařízení Komise č. 221/2002/ES ze dne 6. února 2002, kterým se mění nařízení č. 466/2001/ES, kterým se stanoví maximální limity určitých kontaminujících
látek v potravinách.
Nařízení Komise č. 257/2002/ES ze dne 12. února 2002, kterým se mění nařízení č. 194/97/ES, kterým se stanoví maximální limity určitých kontaminujících látek v potravinách, a nařízení
č. 466/2001/ES, kterým se stanoví maximální limity určitých kontaminujících
látek v potravinách.
Nařízení Komise č. 472/2002/ES ze dne 12. března 2002, kterým se mění nařízení
č. 466/2001/ES, kterým se stanoví maximální limity určitých kontaminujících látek v potravinách.
Nařízení Komise č. 563/2002/ES ze dne 2. dubna 2002, kterým se mění nařízení
č. 466/2001/ES, kterým se stanoví maximální limity určitých kontaminujících
látek v potravinách.
Nařízení Komise č. 1425/2003/ES ze dne 11. srpna 2003 týkající se patulinu.
Nařízení Komise č. 2174/2003/ES ze dne 12. prosince 2003, kterým se mění nařízení Komise č. 466/2001/ES, týkající se aflatoxinů.
Nařízení Komise č. 655/2004/ES ze dne 7. dubna 2004, kterým se mění nařízení
Komise č. 466/2001/ES, týkající se dusičnanů v potravinách pro kojence a malé děti.
Nařízení Komise č. 683/2004/ES ze dne 13. dubna 2004, kterým se mění nařízení Komise č. 466/2001/ES, týkající se
aflatoxinů a ochratoxinu A v potravinách pro kojence a malé děti.
Nařízení Komise č. 684/2004/ES ze dne 13. dubna 2004, kterým se mění nařízení č. 466/2001/ES, týkající se dioxinů. Doporučení komise 2003/10/ES týkající se a koordinující úřední
kontrolu potravin ve shodě se směrnicí 91/493/EHS.
2) Zákon č. 18/1997 Sb.
, o mírovém využívání jaderné energie a ionizujícího záření (atomový zákon) a o změně a doplnění některých zákonů, ve znění zákona č. 83/1998 Sb., zákona č. 71/2000 Sb.
, zákona č. 132/2000 Sb.
, zákona č. 13/2002 Sb., zákona č. 310/2002 Sb.
, zákona č. 320/2002 Sb.
a zákona č. 279/2003 Sb.
Vyhláška č. 307/2002 Sb.
, o radiační ochraně.
3) § 2 zákona č. 110/1997 Sb. , ve znění zákona č. 306/2000 Sb.
4) Vyhláška č. 54/2002 Sb. , kterou se stanoví zdravotní požadavky na identitu a čistotu přídatných látek, ve znění vyhlášky č. 318/2003 Sb.