VYHLÁŠKA o označování výživové hodnoty potravin
Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle § 19 odst. 1 písm. d) zákona č. 110/1997 Sb. , o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 306/2000 Sb. a zákona č. 146/2002 Sb. , (dále jen "zákon"):
(1) Touto vyhláškou se stanoví v souladu s právem Evropských společenství1) způsob výpočtu a označování výživové (nutriční) hodnoty potravin uváděných do oběhu určených konečnému spotřebiteli nebo pro zařízení společného stravování.
(2) Tato vyhláška se nevztahuje na
a) balené vody, které upravuje zvláštní právní předpis2) ,
b) doplňky stravy, které upravuje zvláštní právní předpis3) ,
c) potraviny určené pro zvláštní výživu, které upravuje zvláštní právní předpis4) .
Pro účely této vyhlášky se rozumějí:
a) značením výživové hodnoty - veškeré údaje uváděné na obalu udávající
2. živiny, a to bílkoviny, sacharidy, tuky, vlákninu, sodík, vitaminy nebo minerální látky, uvedené v příloze, vyskytující se v potravině ve významných množstvích; významným množstvím se rozumí hodnota vitaminů a minerálních látek vyšší než 15 % doporučené denní dávky ve 100 g nebo ve 100 ml potraviny nebo v jednom balení či jednotlivé porci potraviny. Doporučené denní dávky vitaminů a minerálních látek jsou stanoveny v příloze,
b) výživovým tvrzením - tvrzení, jak je uvedeno v zákoně5) ,
c) bílkovinou nebo bílkovinami v potravině - celkový obsah dusíku stanovený metodou podle Kjeldahla x 6,25 6) ,
d) sacharidem - jakýkoliv sacharid, který je metabolizován člověkem, včetně vícesytných alkoholů (polyolů),
e) cukry - všechny v potravině přítomné monosacharidy a disacharidy bez polyolů,
f) tuky - celkové lipidy, včetně fosfolipidů,
g) nasycenými mastnými kyselinami - mastné kyseliny bez dvojné vazby,
h) mononenasycenými mastnými kyselinami - mastné kyseliny s jednou dvojnou cis- vazbou,
i) polynenasycenými mastnými kyselinami - mastné kyseliny se dvěma nebo více dvojnými vazbami, které jsou oddělené cis,cis-methylenovou skupinou,
j) vlákninou - rostlinné a živočišné složky potraviny nehydrolyzovatelné endogenními enzymy trávicího traktu,
k) průměrnou hodnotou - hodnota, která nejvhodněji vyjadřuje množství živiny v potravině s ohledem na změny ročního období, spotřebitelské zvyklosti a další faktory, které mohou způsobit kolísání aktuální hodnoty.
Výživová tvrzení se mohou týkat jen energetické hodnoty, živin uvedených v § 2 písm. a) bodu 2 a látek, které patří do některé skupiny těchto živin nebo jsou jejich složkami.
(1) Energetická hodnota se vypočítá s použitím těchto přepočítacích koeficientů pro 1 gram látky:
a) sacharidy (vyjma polyolů) 17 kJ - 4 kcal
d) tuky (triacylglyceroly) 37 kJ - 9 kcal
e) alkohol (ethanol) 29 kJ - 7 kcal
f) organické kyseliny 13 kJ - 3 kcal.
(2) Přepočítací koeficient pro salatrimy, jimiž se rozumí tuky se sníženým
obsahem energie řazené mezi potraviny nového typu, se stanoví pro 1
gram látky takto:
salatrimy 25 kJ - 6 kcal.
Uvádění výživové hodnoty je ve stanovených případech uloženo zákonem7) . Jestliže je při označování potraviny uváděné do oběhu, při předkládání a nabídce této potraviny nebo v reklamě, s výjimkou obecně zaměřené reklamní akce, uvedeno výživové tvrzení, pak je uvádění výživové hodnoty povinné.
(1) Pokud se označuje výživová hodnota, musí se údaje uvádět podle skupiny 1 nebo skupiny 2, a to v tomto pořadí:
2. obsah bílkovin, sacharidů a tuků,
2. obsah bílkovin, sacharidů, cukrů, tuků, nasycených mastných kyselin, vlákniny a sodíku.
(2) Pokud se výživové tvrzení vztahuje na cukry, nasycené mastné kyseliny, vlákninu nebo sodík, musí se údaje uvádět podle ustanovení skupiny 2. V ostatních případech se označování výživové hodnoty řídí podle skupiny 1.
(3) Označování výživové hodnoty může zahrnovat také následující látky:
c) mononenasycené (monoenové) mastné kyseliny,
d) polynenasycené (polyenové) mastné kyseliny,
f) minerální látky a vitaminy uvedené v příloze, přítomné v potravině ve významném množství [§ 2 písm. a) bod 2 ].
(4) Pokud se uvádí výživové tvrzení, je uvedení látek nebo jejich složek, které náleží do některé skupiny živin podle odstavců 1 a 3 , povinné. Pokud je uveden obsah polynenasycených (polyenových), mononenasycených (monoenových) mastných kyselin a cholesterolu, musí být rovněž udán obsah nasycených mastných kyselin.
(1) Kde jsou uvedeny volné cukry, polyoly nebo škrob, následují tyto údaje
bezprostředně po údajích o obsahu sacharidů v tomto uspořádání a v
těchto jednotkách:
sacharidy g
z nich:
(2) Kde je uvedeno množství, popřípadě i typ mastných kyselin a hodnota cholesterolu,
musí tyto údaje následovat bezprostředně po údaji o obsahu
celkových tuků v tomto uspořádání:
tuk g
z něho:
b) mononenasycené mastné kyseliny g
c) polynenasycené mastné kyseliny g
(1) Údaje o energetické hodnotě a obsahu živin nebo jejich složek musí být vyjádřeny číselně. Přitom se použijí tyto jednotky:
a) energetická hodnota - kj i kcal
h) vitaminy a minerály - mg nebo jednotky uvedené v příloze.
(2) Údaje musí být uvedeny pro 100 g nebo pro 100 ml potraviny. Tyto údaje mohou být též vztaženy na podávanou dávku, jejíž množství je vyznačeno, nebo na jednu porci, pokud je uveden jejich počet v jednom balení. Údaje o vitaminech a minerálních látkách musí být též vyjádřeny v procentech doporučené denní dávky, uvedené v příloze. U vitaminů a minerálních látek se jejich množství v potravině označuje na obalu jen v případě, že toto množství převyšuje hodnotu 15 % celkové doporučené denní dávky. Údaje o procentech doporučené denní dávky vitaminů a minerálních látek mohou být provedeny i graficky.
(3) Uváděná množství se musí vztahovat na potravinu ve stavu, v jakém je uváděna do oběhu nebo, pokud je to vhodné, na potravinu připravenou ke spotřebě podle návodu výrobce. Návod musí být připojen k výrobku a musí obsahovat podrobné pokyny pro tuto přípravu.
Hodnoty uvedené v § 7 a 8 musí být uvedeny jako průměrné, založené na výsledcích:
b) výpočtu známých nebo aktuálních průměrných hodnot použitých složek potraviny,
c) výpočtu s použitím obecně uznávaných údajů nebo vědeckých poznatků.
(1) Údaje podle této vyhlášky musí být na obale určeném pro spotřebitele uvedeny na jednom místě v tabulce s přiřazenými číselnými hodnotami. Kde to prostor na obale nedovoluje, uvádějí se informace v lineární formě. Tisk těchto údajů musí být proveden čitelně a nesmazatelně a musí být umístěn na dobře viditelném místě, nesmí se dodatečně přelepovat, měnit či zakrývat.
(2) Údaje musí být uvedeny v českém jazyce. Toto ustanovení nevylučuje uvedení údajů též ve více jazycích.
Zrušuje se vyhláška č. 293/1997 Sb., o způsobu výpočtu a uvádění výživové (nutriční) hodnoty potravin a o značení údaje o možném nepříznivém ovlivnění zdraví.
Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 1. srpna 2004.
Ministr:
MUDr. Kubinyi, Ph. D. v. r.
1) Směrnice Rady č. 90/496/EHS ze dne 24. září 1990 o nutričním označování potravin, ve znění Směrnice Komise 2003/120/ES ze dne 5. prosince 2003 a o změně Směrnice Rady 901496/EHS ze dne 24. záři 1990 o nutričním označování potravin.
2) Vyhláška č. 292/1997 Sb., o požadavcích na zdravotní nezávadnost balených vod a o způsobu jejich úpravy, ve znění vyhlášky č. 241/1998 Sb. a vyhlášky č. 465/2000 Sb.
3) Vyhláška č. 446/2004 Sb. , kterou se stanoví požadavky na doplňky stravy a na obohacování potravin potravními doplňky.
4) Vyhláška č. 54/2004 Sb. , o potravinách určených pro zvláštní výživu.
5) § 2 písm. w) zákona č. 110/1997 Sb. , o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 306/2000 Sb.
6) ČSN ISO 1871 Zemědělské a potravinářské výrobky. Obecné pokyny pro stanovení dusíku metodou podle Kjeldahla.
7) § 6 odst. 1 písm. m) zákona č. 110/1997 Sb., ve znění zákona č. 306/2000 Sb.
Vitaminy a minerální látky a jejich doporučené denní dávky
Vitamin A |
µg |
800 |
Vitamin B6 |
mg |
2 |
Vitamin B12 |
µg |
1 |
Vitamin C |
mg |
60 |
Vitamin D |
µg |
5 |
Vitamin E |
mg |
10 |
Biotin |
µg |
150 |
Fosfor |
mg |
800 |
Hořčík |
mg |
300 |
Jód |
µg |
150 |
Kyselina listová |
µg |
200 |
Kyselina pantothenová |
mg |
6 |
Niacin |
mg |
18 |
Riboflavin |
mg |
1,6 |
Thiamin |
mg |
1,4 |
Vápník |
mg |
800 |
Zinek |
mg |
15 |
Železo |
mg |
14 |