Program Zákon

Vyhláška kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, pro zdravotní pojišťovny

Ministerstvo financí stanoví podle § 37a odst. 1 k provedení § 4 odst. 2 , § 14 odst. 1 , § 18 odst. 4 zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění zákona č. 492/2000 Sb. a zákona č. 353/2001 Sb. , (dále jen "zákon"):

ČÁST PRVNÍ PŘEDMĚT ÚPRAVY A PŮSOBNOST

§ 1

Vyhláška stanoví uspořádání a označování položek účetní závěrky a obsahové vymezení položek této závěrky, směrnou účtovou osnovu, účetní metody a jejich použití pro účetní jednotky uvedené v § 2 .

§ 2

Vyhláška se vztahuje na účetní jednotky podle § 1 odst. 2 písm. a) zákona , které jsou zdravotními pojišťovnami1) a provádějí veřejné zdravotní pojištění podle zvláštních právních předpisů.2)

ČÁST DRUHÁ ÚČETNÍ ZÁVĚRKA (K § 4 ODST. 8 ZÁKONA

HLAVA I ROZSAH A ZPŮSOB SESTAVOVÁNÍ ÚČETNÍ ZÁVĚRKY

§ 3

(1) Účetní závěrka zdravotních pojišťoven zahrnuje rozvahu (bilanci), výkaz zisku a ztráty a přílohu.

(2) V rozvaze (bilanci) jsou uspořádány položky majetku a jiných aktiv, závazků a jiných pasiv. Uspořádání a označování položek rozvahy (bilance) se stanoví v příloze č. 1 k této vyhlášce.

(3) Ve výkazu zisku a ztráty jsou uspořádány položky nákladů a výnosů a výsledku hospodaření. Uspořádání a označování položek výkazu zisku a ztráty se stanoví v příloze č. 2 k této vyhlášce.

(4) Příloha vysvětluje a doplňuje informace obsažené v rozvaze (bilanci) a výkazu zisku a ztráty.

§ 4

(1) V rozvaze (bilanci) a ve výkazu zisku a ztráty se položky podle příloh č. 1 a č. 2 k této vyhlášce uvádějí odděleně a ve stanoveném pořadí. Další podrobnější členění těchto položek lze provést za podmínky, že zůstane zachováno stanovené uspořádání. Nové položky lze vložit v případě, že jejich obsah není součástí žádných jiných položek požadovaných ve stanoveném uspořádání a uvedeném podrobnějším členění.

(2) Položky rozvahy (bilance) a výkazu zisku a ztráty se označují kombinací velkých a malých písmen latinské abecedy, římských číslic a arabských číslic a názvem položky; položky lze členit na podpoložky. Výpočtové položky se označují znaménky "+" a "-".

(3) Každá z položek rozvahy (bilance) a z položek výkazu zisku a ztráty obsahuje též informaci o výši této položky vykázané za bezprostředně předcházející účetní období (dále jen "minulé účetní období"). Informace za minulé účetní období se uvádějí v čisté výši. V případě, že informace vykazované za minulé a běžné účetní období nejsou srovnatelné, upraví se informace za minulé účetní období s ohledem na významnost podle § 19 odst. 6 zákona a v příloze k účetní závěrce se tato úprava odůvodní.

(4) Položky rozvahy (bilance) a položky výkazu zisku a ztráty v nulové výši za minulé i běžné účetní období se uvádějí, vyžaduje-li to zvláštní právní předpis.

(5) Zdravotní pojišťovny, které zahájí svoji činnost nebo vstoupí do likvidace v běžném účetním období, a zdravotní pojišťovny, na jejichž majetek je v běžném účetním období prohlášen konkurs, uvádějí v rozvaze (bilanci) namísto informací za minulé účetní období údaje zahajovací rozvahy ke dni zahájení činnosti nebo ke dni vstupu do likvidace anebo ke dni účinnosti prohlášení konkursu. Ve výkazu zisku a ztráty se informace za minulé účetní období neuvádějí. Toto pravidlo použijí i zdravotní pojišťovny nově vzniklé rozdělením a mohou ho použít i zdravotní pojišťovny nově vzniklé splynutím nebo sloučením.

(6) Účetní závěrka se sestavuje v peněžních jednotkách české měny a jednotlivé položky se vykazují v celých tisících Kč. Položky "Aktiva celkem" a "Pasiva celkem" se musí rovnat. Položka "Hospodářský výsledek za účetní období" uvedená ve výkazu zisku a ztráty se musí rovnat položce "Zisk nebo ztráta běžného účetního období" uvedené v rozvaze (bilanci).

§ 5

(1) V rozvaze (bilanci) se u položek majetku3) s výjimkou položky "B. Finanční umístění (investice)" použije jeho členění na dlouhodobý a krátkodobý.4)

(2) Ustanovení odstavce 1 se použije přiměřeně i pro členění jiných aktiv3) nebo závazků a jiných pasiv.3)

(3) V rozvaze (bilanci) za běžné účetní období se uvádí u položek "A. Dlouhodobý nehmotný majetek", " C. Dlouhodobý hmotný majetek" a "D. Dlouhodobý finanční majetek " podle charakteru aktiv v ní uváděných

a) výše neupravená o opravné položky a oprávky,

b) výše opravných položek a oprávek k nim se vážících, není-li dále stanoveno jinak,

c) výše snížená o opravné položky a oprávky.

Pohyb aktiv v těchto položkách se uvádí v ocenění, ve kterém byly zachyceny v rozvaze (bilanci) na počátku účetního období. V rozvaze (bilanci) za minulé účetní období se uvedené položky uvádějí jen ve výši snížené o opravné položky a oprávky.

(4) Vztahuje-li se určité aktivum nebo pasivum k více než jedné položce uspořádání a členění, jejich vztahy k jiným položkám se uvádějí v příloze v účetní závěrce, pokud je taková informace nezbytná pro sestavení jasné a přehledné účetní závěrky.

§ 6

(1) Výkaz zisku a ztráty se skládá z Technického účtu k neživotnímu pojištění a Netechnického účtu.

(2) Technický účet k neživotnímu pojištění použijí zdravotní pojišťovny zejména pro vykazování smluvního zdravotního pojištění v souladu s § 7 odst. 1 .

(3) Zdravotní pojišťovna, která vedle veřejného zdravotního pojištění2) neprovádí žádnou zdaňovanou činnost,18) vykáže ve výkazu zisku a ztráty jednotlivé položky a výsledek hospodaření v nulové výši.

§ 7 Zvláštní ustanovení pro smluvní zdravotní pojištění a ostatní zdaňovanou činnost

(1) Provádění smluvního zdravotního pojištění upravuje zvláštní právní předpis.5) Není-li stanoveno jinak, pro obsahové vymezení položek účetní závěrky, které se týkají smluvního zdravotního pojištění, zdravotní pojišťovny použijí ustanovení vyhlášky č. 502/2002 Sb. , kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 563/1991 Sb. , o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, pro účetní jednotky, které jsou pojišťovnami, ve znění pozdějších předpisů.

(2) Pro obsahové vymezení položek účetní závěrky, které se týkají ostatní zdaňované činnosti, zdravotní pojišťovny použijí přiměřeně ustanovení vyhlášky č. 502/2002 Sb. , kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 563/1991 Sb. , o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, pro účetní jednotky, které jsou pojišťovnami, ve znění pozdějších předpisů.

HLAVA II OBSAHOVÉ VYMEZENÍ NĚKTERÝCH POLOŽEK ROZVAHY (BILANCE)

§ 8

(1) Položka "A. Dlouhodobý nehmotný majetek" obsahuje zejména nehmotné výsledky výzkumu a vývoje, práva k vynálezům, průmyslovým vzorům, zlepšovacím návrhům, ochranné známce, označení původu výrobků a užitnému vzoru, počítačové programy7) (software) a jiná autorská práva podle zvláštních právních předpisů. Není-li stanoveno jinak, v podrobnostech obsahového vymezení složek této položky účetní jednotky použijí přiměřeně ustanovení § 6 vyhlášky č. 500/2002 Sb. , kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 563/1991 Sb. , o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, pro účetní jednotky, které jsou podnikateli účtujícími v soustavě podvojného účetnictví.

(2) Souhrnná položka "B. Finanční umístění (investice)" obsahuje pozemky a stavby (nemovitosti), finanční umístění v podnikatelských seskupeních a jiná finanční umístění, jejichž položky jsou obsahově vymezeny v § 10 vyhlášky č. 502/2002 Sb. , ve znění pozdějších předpisů. Tato položka se používá pouze při provádění smluvního zdravotního pojištění5) v souladu s § 7 odst. 1 .

(3) Položka "C. Dlouhodobý hmotný majetek" obsahuje

a) pozemky a stavby,

b) věci movité,8a) s výjimkou zásob; tento majetek se člení na odpisovaný a neodpisovaný,

c) náklady související s pořízením dlouhodobého hmotného majetku a poskytnuté zálohy na pořízení uvedeného majetku.

Položku lze členit na podpoložky. Není-li stanoveno jinak, v podrobnostech obsahového vymezení složek této položky účetní jednotky použijí přiměřeně ustanovení § 7 vyhlášky č. 500/2002 Sb. , kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 563/1991 Sb. , o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, pro účetní jednotky, které jsou podnikateli účtujícími v soustavě podvojného účetnictví.

(4) Souhrnná položka "D. I. Podíly v podnikatelských seskupeních" obsahuje podíly v podnikatelských seskupeních,9) dluhopisy vydané osobami v podnikatelských seskupeních a půjčky osobám v podnikatelských seskupeních.

(5) Položka "D. I.1. Podíly v ovládaných osobách" obsahuje podíly,10) které představují účasti s rozhodujícím vlivem. V této položce se uvádějí i další případy, kdy účetní jednotka je ovládající osobou.11)

(6) Položka "D. I.3. Podíly s podstatným vlivem" obsahuje podíly,10) které představují účasti s podstatným vlivem.

(7) Souhrnná položka "D. II. Jiný dlouhodobý finanční majetek " obsahuje aktiva uváděná v položkách D. II. 1. až D. II.4. aktiv.

(8) Položka "D. II.1. Akcie a ostatní cenné papíry s proměnlivým výnosem, ostatní podíly" obsahuje zejména akcie, zatímní listy, podílové listy, popřípadě jiné cenné papíry s proměnlivým výnosem, a dále podíly a vliv, které se neuvádějí v položkách D. I.1. a D. I.3. aktiv.

(9) Položka "D. II.2. Dluhové cenné papíry " obsahuje

a) dluhopisy a ostatní cenné papíry s pevným výnosem, vydané emitenty dluhopisů podle zvláštního právního předpisu,12) pokud tyto cenné papíry nespadají pod položky "D. I.2. Dluhopisy vydané ovládanými osobami a půjčky těmto osobám" nebo "D. I.4. Dluhopisy vydané osobami, ve kterých má účetní jednotka podstatný vliv, a půjčky těmto osobám",

b) za cenné papíry s pevným výnosem se považují cenné papíry s pevnou úrokovou mírou nebo s proměnlivou úrokovou mírou, jestliže její proměnlivost je předem určena ve vztahu k mírám používaným na trhu k určeným datům nebo obdobím.

Ostatní cenné papíry se zařazují jako cenné papíry s proměnlivým výnosem a uvádějí se v položce D. II.1. aktiv. Nabíhající úrokové výnosy u dluhových cenných papírů pořízených z prostředků veřejného zdravotního pojištění se vykazují v příslušném fondu položky "A. III. Ostatní kapitálové fondy" nebo "A. V. Fondy veřejného zdravotního pojištění". Není-li stanoveno jinak, v podrobnostech vykazování úrokového výnosu, úrokového nákladu a naběhlého příslušenství účetní jednotky použijí přiměřeně ustanovení § 44 vyhlášky č. 501/2002 Sb. , kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 563/1991 Sb. , o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, pro účetní jednotky, které jsou bankami a jinými finančními institucemi, ve znění pozdějších předpisů.

(10) Položka "D. II.3. Depozita u finančních institucí" obsahuje vklady a vklady potvrzené vkladovým certifikátem, vkladním listem či jiným obdobným dokumentem v souladu se zvláštním právním předpisem,13) popřípadě jiné penězi ocenitelné hodnoty, které účetní jednotky umístily u finančních institucí a mohou být vyzvednuty až po určité době. Hodnoty deponované bez uvedeného omezení výběru včetně vkladů, které lze čerpat do 24 hodin po oznámení, se uvádějí v položce "F. II. Hotovost na účtech u finančních institucí a hotovost v pokladně".

(11) Položka "D. II.4. Ostatní dlouhodobý finanční majetek" obsahuje dlouhodobý finanční majetek, který není uveden v položkách D. II.1. až D. II.3. V této položce se uvádějí také předměty a díla umělecké kulturní hodnoty podle zvláštního právního předpisu.14)

§ 9

(1) Položka "E. I. Pohledávky z veřejného zdravotního pojištění" obsahuje pohledávky z veřejného zdravotního pojištění podle zvláštního právního předpisu.2)

(2) Položka "E. II. Ostatní pohledávky" obsahuje zejména pohledávky z obchodních závazkových vztahů, pohledávky z cizích směnek a cizích směnek na vlastní řad, pohledávky z eskontu směnek, pohledávky za institucemi sociálního zabezpečení a veřejného zdravotního pojištění. Pohledávky v této položce se člení na dlouhodobé a krátkodobé. Neuvádějí se zde žádné pohledávky z operací veřejného zdravotního pojištění.

(3) Souhrnná položka "F. Ostatní aktiva" obsahuje aktiva uváděná v položkách F.I. až F. III.

(4) Není-li stanoveno jinak, v podrobnostech obsahového vymezení složek položky "F.I. Zásoby" účetní jednotky použijí přiměřeně ustanovení § 9 vyhlášky č. 500/2002 Sb. , kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 563/1991 Sb. , o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, pro účetní jednotky, které jsou podnikateli účtujícími v soustavě podvojného účetnictví.

(5) Položka "F. II. Hotovost na účtech ve finančních institucích a hotovost v pokladně" obsahuje kromě uvedených hotovostí dále

a) ceniny, zejména poštovní známky, kolky,

b) šeky,17) které se uvádějí v podpoložce,

c) jiné hodnoty v pokladně, zejména úvěrové a platební karty, mají-li hodnotu, ze které bude po vydání do používání čerpáno.

(6) Položka F. II. obsahuje též zvláštní bankovní účty k fondům veřejného zdravotního pojištění podle zvláštního právního předpisu1) a bankovní účty jiných fondů podle zvláštního předpisu.18)

(7) Položka "F. III. Jiná aktiva" obsahuje taková aktiva, která nejsou zahrnuta do položek F. I. a F. II. V této položce se rovněž podle § 19 vykazují kladné reálné hodnoty z ocenění derivátů podle § 27 odst. 1 zákona .

(8) V položce "G. I. a) dohadné položky aktivní" uvádějí zdravotní pojišťovny v oblasti veřejného zdravotního pojištění dohadné položky, které jsou zdrojem základního fondu popřípadě fondu, prevence podle vyhlášky č. 418/2003 Sb. , ve znění pozdějších předpisů 18) .

§ 10

(1) Položka pasiv "A. I. Základní kapitál " obsahuje základní kapitál, jehož zdrojem není veřejné zdravotní pojištění ani smluvní zdravotní pojištění.

(2) Položka "A. II. Rezervní fond na nové ocenění" se uvádí jen v případě, že jeho použití vyplývá ze zvláštního právního předpisu.

(3) Položka "A.III. Ostatní kapitálové fondy" obsahuje ty fondy, které se vytvářejí z jiného zdroje než ze zisku v účetnictví zdravotní pojišťovny, nestanoví-li zvláštní právní předpis jinak, s výjimkou Rezervního fondu na nové ocenění, který je obsahem položky A. II. Tato položka obsahuje též fondy veřejného zdravotního pojištění s výjimkou základního fondu a rezervního fondu. Zdroje těchto fondů veřejného zdravotního pojištění a způsoby jejich užití stanovuje zvláštní právní předpis. 18) Změny stavu fondů veřejného zdravotního pojištění se zachycují za použití rozvahových účtů, bez použití účtů nákladů a výnosů.Uvedené fondy se uvádějí zvlášť v jednotlivých podpoložkách. V této položce se uvádějí také dotace nebo zdroje z bezúplatných plnění nebo oceňovací rozdíly z ocenění reálnou hodnotou a úroky z držených dluhových cenných papírů. Základní fond a rezervní fond veřejného zdravotního pojištění se uvádějí v položce "A. V." v souladu s odstavcem 5 .

(4) Položka "A. IV. Ostatní fondy ze zisku" obsahuje ostatní fondy, které se vytvářejí ze zisku v účetnictví zdravotní pojišťovny.

(5) Položka "A. V. Fondy veřejného zdravotního pojištění, kterými jsou základní fond a rezervní fond " obsahuje fondy určené pro provádění veřejného zdravotního pojištění, kterými jsou základní fond a rezervní fond. Zdroje fondů veřejného zdravotního pojištění a způsoby jejich užití stanovuje zvláštní právní předpis.19) Změny stavu těchto fondů se zachycují za použití rozvahových účtů, bez použití účtů nákladů a výnosů.

(6) Souhrnná položka "B. Rezervy" obsahuje rezervy na ostatní rizika a ztráty podle § 26 odst. 3 zákona a technické rezervy podle zákona o pojišťovnictví.

(7) Položka "C. I. Závazky z veřejného zdravotního pojištění" obsahuje závazky z veřejného zdravotního pojištění podle zvláštního právního předpisu.2)

(8) Položka "C. II. Výpůjčky zaručené dluhopisem" obsahuje částky výpůjček určených k překlenutí nedostatku finančních prostředků z důvodů nesplacení pohledávek z vydaných dluhopisů; v podpoložce a) se uvádějí konvertibilní výpůjčky.

(9) Položka "C. IV. Ostatní závazky" obsahuje zejména závazky z obchodních závazkových vztahů, ze směnek a jejich eskontu, z emitovaných dluhopisů, závazky vůči zaměstnancům z příjmů ze závislé činnosti včetně sociálního zabezpečení a veřejného zdravotního pojištění, závazky vůči institucím sociálního zabezpečení a veřejného zdravotního pojištění, závazky z daně z příjmů a jiných přímých daní, závazky z daně z přidané hodnoty a jiných nepřímých daní, závazky z dotací. Závazky v této položce se člení na dlouhodobé a krátkodobé. V této položce se neuvádějí žádné závazky z operací veřejného zdravotního pojištění.

(10) V položce "D. Ostatní pasiva" se zejména podle § 19 vykazují záporné reálné hodnoty z ocenění derivátů podle § 27 odst. 1 zákona.

(11) V položce "E. II. a) dohadné položky pasivní" uvádějí zdravotní pojišťovny v oblasti veřejného zdravotního pojištění dohadné položky, které jsou snížením základního fondu, popřípadě fondu prevence podle vyhlášky č. 418/2003 Sb. , ve znění pozdějších předpisů 18) .

HLAVA III OBSAHOVÉ VYMEZENÍ POLOŽEK VÝKAZU ZISKU A ZTRÁTY

§ 11

Pro obsahové vymezení položek výkazu zisku a ztráty zdravotní pojišťovny použijí přiměřeně ustanovení vyhlášky č. 502/2002 Sb. , kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 563/1991 Sb. , o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, pro účetní jednotky, které jsou pojišťovnami, ve znění pozdějších předpisů.

HLAVA IV OBSAHOVÉ VYMEZENÍ PŘÍLOHY

§ 12

(1) Obsahové vymezení jednotlivých položek rozvahy (bilance) zahrnuje informace

a) k položce "C. Dlouhodobý hmotný majetek " o vlastnickém právu a jiných věcných právech k nemovitostem, jakož i jiné informace, které se o nich zapisují do katastru nemovitostí podle zvláštních právních předpisů,21)

b) k položce "D. II.4. Ostatní dlouhodobý finanční majetek " o tomto finančním majetku, je-li jeho výše významná, jednotlivě,

c) k položce "F. III. Jiná aktiva" o těchto aktivech, je-li jejich výše významná, jednotlivě,

d) k položkám "G. Přechodné účty aktiv" a "E. Přechodné účty pasiv" o částkách těchto aktiv nebo pasiv, jsou-li významné.

(2) Kromě informací podle odstavce 1 příloha dále obsahuje nejméně informace o

a) způsobech oceňování, použitých pro různé položky účetní závěrky, včetně použitých postupů odpisování, kursu použitém pro přepočet cizí měny na českou měnu,

b) obchodní firmě či názvu a sídle účetních jednotek, v nichž pojišťovna sama, nebo prostřednictvím třetí osoby jednající jejím jménem a na její účet, drží podíl s uvedením výše tohoto podílu, jakož i výši základního kapitálu, fondů a zisku nebo ztráty této účetní jednotky za poslední účetní období; tyto informace nemusí být uvedeny, pokud nejsou významné,

c) počtu a jmenovité hodnotě, nebo nemají-li jmenovitou hodnotu, ocenění v účetní závěrce, každém druhu akcií, existuje-li takových druhů více,

d) existenci zatímních listů, poukázek na akcie, opčních listů, vyměnitelných a prioritních dluhopisů nebo podobných cenných papírů nebo práv s nimi spojených, s udáním jejich počtu a rozsahu práv s nimi spojených,

e) celkové výši finančních závazků, které nejsou obsaženy v rozvaze (bilanci); v tomto případě tyto informace slouží ke stanovení finanční pozice. Závazky týkající se důchodů (penzí) a ovládaných osob se uvedou samostatně.

(3) Informace podle odstavce 1 písm. b) mohou mít formu přehledu.

(4) V příloze se dále uvede

a) porovnání stavů jednotlivých zvláštních bankovních účtů k fondům se stavy příslušných fondů s vysvětlením případných rozdílů,

b) stavy a změny stavů fondů veřejného zdravotního pojištění s doložením jejich tvorby a čerpání v rozsahu vyžadovaném Ministerstvem zdravotnictví pro zpracování výročních zpráv zdravotními pojišťovnami,

c) stavy a změny stavů jednotlivých kapitálových fondů veřejného zdravotního pojištění, s doložením jejich tvorby a čerpání v rozsahu vyžadovaném Ministerstvem zdravotnictví.

(5) Pro sestavení přílohy k účetní závěrce za zdaňované činnosti zdravotní pojišťovny použijí přiměřeně ustanovení vyhlášky č. 502/2002 Sb. , kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 563/1991 Sb. , o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, pro účetní jednotky, které jsou pojišťovnami, ve znění pozdějších předpisů.

(6) Pro uvádění informací o cenných papírech a derivátech zdravotní pojišťovny použijí přiměřeně příslušná ustanovení vyhlášky č. 501/2002 Sb. , kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 563/1991 Sb. , o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, pro účetní jednotky, které jsou bankami a jinými finančními institucemi, ve znění pozdějších předpisů.

ČÁST TŘETÍ SMĚRNÁ ÚČTOVÁ OSNOVA

(K § 4 odst. 8 zákona )

§ 13

(1) Směrná účtová osnova je uspořádáním účtových tříd a účtových skupin pro zdravotní pojišťovny a je stanovena v příloze č. 3 k této vyhlášce.

(2) V rámci účtových skupin směrné účtové osnovy vytvářejí zdravotní pojišťovny syntetické účty. Tvorbou analytických účtů zajišťují zdravotní pojišťovny členění syntetických účtů podle potřeb účetní závěrky, požadavků právních předpisů, požadavků externích uživatelů, popřípadě dalších potřeb zdravotní pojišťovny.

ČÁST ČTVRTÁ ÚČETNÍ METODY A JEJICH POUŽITÍ

(K § 4 odst. 8 zákona )

§ 14

Zrušen ke dni 1.1.2004 novelou č. 475/2003 Sb.

§ 15

Zrušen ke dni 1.1.2004 novelou č. 475/2003 Sb.

§ 16

Zrušen ke dni 1.1.2004 novelou č. 475/2003 Sb.

§ 17 Oceňovací rozdíly při uplatnění reálné hodnoty

(K § 4 odst. 8 a § 27 odst. 6 zákona )

(1) Za oceňovací rozdíly z ocenění reálnou hodnotou se považují rozdíly mezi oceněním k okamžiku uskutečnění účetního případu podle § 24 odst. 2 písm. a) zákona vůči ocenění k okamžiku ocenění podle § 24 odst. 2 písm. b) zákona a změny reálné hodnoty zjištěné v následujících účetních obdobích (dále jen "oceňovací rozdíly").

(2) Oceňovací rozdíly podle odstavce 1 u cenných papírů pořízených z prostředků veřejného zdravotního pojištění se uvádějí v příslušných položkách finančního majetku a v příslušných fondech položky "A. III. Ostatní kapitálové fondy" nebo "A. V. Fondy veřejného zdravotního pojištění".

§ 18 Vymezení nákladů souvisejících s pořízením dlouhodobého majetku, zásob a cenných papírů

(K § 4 odst. 8 a § 25 odst. 4 zákona )

(1) Není-li stanoveno jinak, v podrobnostech obsahového vymezení těchto nákladů účetní jednotky použijí přiměřeně vyhlášku č. 500/2002 Sb. , kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 563/1991 Sb. , o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, pro účetní jednotky, které jsou podnikateli účtujícími v soustavě podvojného účetnictví. To platí rovněž u položek podílů, metody ocenění souboru majetku nebo metody ocenění při nabytí více než jedné složky majetku převodem či přechodem anebo pohledávek s výjimkou pohledávek ze smluvního zdravotního pojištění a pohledávek z veřejného zdravotního pojištění.

(2) Veškerý dlouhodobý majetek zdravotní pojišťovny se pořizuje z prostředků fondu reprodukce majetku, který je součástí systému veřejného zdravotního pojištění. Bude-li tento dlouhodobý majetek používán pro smluvní zdravotní pojištění nebo ostatní zdaňované činnosti zdravotní pojišťovny, převede se alikvotní část prostředků z těchto činností do fondu reprodukce majetku. Pořízení dlouhodobého majetku se vykáže jako čerpání fondu reprodukce majetku a nárůst fondu majetku.

(3) Součástí pořizovací ceny cenného papíru a podílu jsou též přímé náklady s pořízením související, například poplatky makléřům, poradcům, burzám. Součástí pořizovací ceny nejsou zejména úroky z úvěrů na pořízení cenných papírů a podílů a náklady spojené s držbou cenného papíru a podílu.

§ 19 Oceňovací rozdíly při uplatnění reálné hodnoty u derivátů (K § 4 odst. 8 a § 27 odst. 6 zákona )

(1) Umožňuje-li používání derivátů zvláštní právní předpis a není-li stanoveno jinak, v podrobnostech obsahového vymezení derivátů a uplatňování ocenění derivátů reálnou hodnotou účetní jednotky použijí přiměřeně ustanovení § 70 vyhlášky č. 501/2002 Sb. , kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 563/1991 Sb. , o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, pro účetní jednotky, které jsou bankami a jinými finančními institucemi, ve znění pozdějších předpisů.

(2) U derivátů týkajících se prostředků plynoucích z veřejného zdravotního pojištění jsou oceňovací rozdíly podle charakteru vykázány v položce aktiv "F. Ostatní aktiva" nebo položce pasiv "D. Ostatní pasiva" a v tom fondu, kterému použité prostředky patří, v položce "A. III. Ostatní kapitálové fondy" nebo "A. V. Fondy veřejného zdravotního pojištění".

§ 20

Zrušen ke dni 1.1.2004 novelou č. 475/2003 Sb.

§ 21 Postup tvorby a použití opravných položek (K § 4 odst. 8 zákona )

(1) Zdravotní pojišťovny v oblasti veřejného zdravotního pojištění nevytvářejí opravné položky podle § 26 odst. 3 zákona a ani o nich neúčtují.

(2) Pro tvorbu a použití opravných položek u zdaňovaných činností zdravotní pojišťovny použijí přiměřeně ustanovení vyhlášky č. 502/2002 Sb. , kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 563/1991 Sb. , o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, pro účetní jednotky, které jsou pojišťovnami, ve znění pozdějších předpisů.

§ 22 Odpisování majetku (K § 4 odst. 8 a § 28 odst. 1 zákona )

(1) Dlouhodobý nehmotný majetek, který se uvádí v položce A. aktiv, stavby, které jsou nemovitostmi a uvádějí se v položce C. aktiv, a odpisovaný dlouhodobý hmotný majetek, se odpisuje z ocenění stanoveného v § 25 zákona postupně v průběhu jeho používání. Průběh odpisování může být vyjádřen i jinak než ve vazbě na čas, například na výkony.

(2) Není-li stanoveno jinak, v podrobnostech odpisování majetku účetní jednotky použijí přiměřeně ustanovení § 56 vyhlášky č. 500/2002 Sb. , kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 563/1991 Sb. , o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, pro účetní jednotky, které jsou podnikateli účtujícími v soustavě podvojného účetnictví.

(3) Objem veškerých odpisů dlouhodobého majetku a zůstatková cena vyřazeného dlouhodobého majetku zúčtované v rámci provozního fondu se rozčlení na činnosti, ve kterých byl dlouhodobý majetek využíván. Podíl odpisů a způsob rozčlenění stanoví zdravotní pojišťovna vnitřním předpisem. Finanční prostředky v hodnotě odpisů uplatněných v činnostech podléhajících zdanění se převedou na provozní fond, a to i v případě, že hospodářský výsledek dané činnosti bude v běžném účetním období záporný.

(4) Objem veškerých odpisů dlouhodobého majetku a zůstatková cena vyřazeného dlouhodobého majetku se současně uvedou jako čerpání fondu majetku a nárůst fondu reprodukce majetku.

§ 23 Postup tvorby a použití rezerv(K § 4 odst. 8 zákona )

(1) Zdravotní pojišťovny v oblasti veřejného zdravotního pojištění vytvářejí rezervu na pravomocně neskončené soudní spory, která je snížením základního fondu podle vyhlášky č. 418/2003 Sb. , ve znění pozdějších předpisů 18) .

(2) Pro tvorbu a použití rezerv u zdaňovaných činností zdravotní pojišťovny použijí přiměřeně ustanovení vyhlášky č. 502/2002 Sb. , kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 563/1991 Sb. , o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, pro účetní jednotky, které jsou pojišťovnami, ve znění pozdějších předpisů.

§ 24 Vzájemné zúčtování (K § 4 odst. 8 a § 7 odst. 6 zákona )

(1) Za porušení zákazu vzájemného zúčtování v účetnictví a v účetní závěrce účetní jednotky se nepovažuje zúčtování:

a) dobropisů nebo refundací týkajících se konkrétní nákladové, popřípadě výnosové položky a vztahujících se k účetnímu období, ve kterém byl náklad, popřípadě výnos zúčtován,

b) doměrků a vratek daní z příjmů, nepřímých daní a poplatků.

(2) V účetní závěrce lze dále vzájemně zúčtovávat pohledávky a závazky, s výjimkou přijatých záloh nebo poskytnutých záloh, vůči téže fyzické nebo právnické osobě, které mají dobu splatnosti do jednoho roku a jsou vedeny ve stejných měnách, a emitované a vlastní dluhopisy nebo jiné dluhové cenné papíry.

(3) Za vzájemné zúčtování se nepovažuje vzájemný zápočet pohledávek a závazků uskutečněný podle ustanovení občanského a obchodního zákoníku .

§ 25 Metoda kursových rozdílů (K § 4 odst. 8 zákona )

(1) Kursové rozdíly vznikající při ocenění majetku a závazků uvedených v § 4 odst. 12 zákona k okamžiku uskutečnění účetního případu, ke konci rozvahového dne nebo k jinému okamžiku, k němuž se sestavuje účetní závěrka, se uvádějí v příslušných podpoložkách položky "A. III. Ostatní kapitálové fondy" nebo "A. V. Fondy veřejného zdravotního pojištění".

(2) Kursové rozdíly z cenných papírů a podílů se při ocenění ke konci rozvahového dne nebo k jinému okamžiku, k němuž se sestavuje účetní závěrka, neúčtují samostatně, ale jsou součástí ocenění reálnou hodnotou.

(3) Při přepočtu měny, která není obsažena v kursech devizového trhu vyhlášených Českou národní bankou, se pro přepočet použije oficiální střední kurs centrální banky příslušné země, popřípadě aktuální kurs mezibankovního trhu k americkému dolaru nebo euru.

ČÁST PÁTÁ PŘECHODNÁ A ZÁVĚREČNÁ USTANOVENÍ

§ 26

Ustanovení této vyhlášky se nevztahují na účetní závěrky sestavené za účetní období započatá před účinností této vyhlášky.

§ 27 Účinnost

Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 1. ledna 2003.

Ministr: Mgr. Sobotka v. r.

PŘÍLOHA Č. 1 USPOŘÁDÁNÍ A OZNAČOVÁNÍ POLOŽEK ROZVAHY (BILANCE)

AKTIVA

A. Dlouhodobý nehmotný majetek

B. Finanční umístění (investice)

C. Dlouhodobý hmotný majetek

D. Dlouhodobý finanční majetek

I. Podíly v podnikatelských seskupeních

1. Podíly v ovládaných osobách

2. Dluhopisy vydané ovládanými osobami a půjčky těmto osobám

3. Podíly s podstatným vlivem

4. Dluhopisy vydané osobami, ve kterých má účetní jednotka podstatný vliv, a půjčky těmto osobám

II. Jiný dlouhodobý finanční majetek

1. Akcie a ostatní cenné papíry s proměnlivým výnosem, ostatní podíly

2. Dluhové cenné papíry

3. Depozita u finančních institucí

4. Ostatní dlouhodobý finanční majetek

E. Dlužníci
(Částky dlužené:

a) ovládanými osobami, a

b) osobami ve kterých má zdravotní pojišťovna jiný podíl

budou uvedeny odděleně jako podpoložky položek I. a II.)

I. Pohledávky z veřejného zdravotního pojištění

1. za plátci pojistného

2. za poskytovateli zdravotní péče

3. z přerozdělení pojistného

4. z náhrad škod veřejného zdravotního pojištění

5. z přeplatků do zajišťovacího fondu

6. z plnění mezinárodních smluv o zdravotní péči

7. ostatní pohledávky

II. Ostatní pohledávky

F. Ostatní aktiva

I. Zásoby

II. Hotovost na účtech u finančních institucí a hotovost v pokladně, z toho:
Zvláštní bankovní účty

1. základního fondu

2. rezervního fondu

3. provozního fondu

4. sociálního fondu

5. fondu reprodukce majetku

6. fondu prevence

7. fondu pro úhradu preventivní péče

8. fondu pro zprostředkování úhrady zdravotní péče

9. fondu pro úhradu závodní preventivní péče z prostředků zaměstnavatele III. Jiná aktiva

10. rezervy na pravomocně neskončené soudní spory

G. Přechodné účty aktiv

I. Ostatní přechodné účty aktiv, z toho:

a) dohadné položky aktivní

AKTIVA CELKEM

PASIVA

A. Vlastní jmění

I. Základní kapitál

II. Rezervní fond na nové ocenění

III. Ostatní kapitálové fondy, z toho:

1. provozní fond

2. sociální fond

3. fond majetku

4. fond reprodukce majetku

5. fond prevence

6. fond pro úhradu preventivní péče

7. fond pro zprostředkování úhrady zdravotní péče

8. fond pro úhradu závodní preventivní péče z prostředků zaměstnavatele

IV. Ostatní fondy ze zisku

V. Fondy veřejného zdravotního pojištění

1. základní fond

2. rezervní fond

VI. Nerozdělený zisk minulých účetních období nebo neuhrazená ztráta minulých účetních období

VII. Zisk nebo ztráta běžného účetního období

B. Rezervy

1. Ostatní rezervy

2. Technické rezervy

C. Věřitelé

I. Závazky z veřejného zdravotního pojištění

1. za plátci pojistného

2. k poskytovatelům zdravotní péče

3. z přerozdělení pojistného

4. k zajišťovacímu fondu

5. z plnění mezinárodních smluv o zdravotní péči

6. ostatní závazky

II. Výpůjčky zaručené dluhopisem, z toho:

a) směnitelné (konvertibilní) výpůjčky

III. Závazky vůči finančním institucím

IV. Ostatní závazky, z toho:

a) daňové závazky a závazky ze sociálního zabezpečení a veřejného zdravotního pojištění

D. Ostatní pasiva

E. Přechodné účty pasiv

I. Výdaje příštích období a výnosy příštích období

II. Ostatní přechodné účty pasiv, z toho:

a) dohadné položky pasivní

PASIVA CELKEM

PŘÍLOHA Č. 2 USPOŘÁDÁNÍ A OZNAČOVÁNÍ POLOŽEK VÝKAZU ZISKU A ZTRÁTY

 

minulé období

základna

mezisoučet

výsledek

I.

Technický účet k neživotnímu pojištění

 

 

 

 

1.

Zasloužené pojistné, očištěné od zajištění

a) předepsané hrubé pojistné

X

X

b) pojistné postoupené zajišťovatelům (-)

X

c) změna stavu hrubé výše rezervy na nezasloužené pojistné (+/-)

X

X

d) změna stavu rezervy na nezasloužené pojistné, podíl zajišťovatelů (+/-)

2.

Převedené výnosy z finančního umístění (investic) z Netechnického účtu (pol. II.4)

X

X

3.

Ostatní technické výnosy, očištěné od zajištění

X

4.

Náklady na pojistná plnění, očištěné od zajištění:

a) náklady na pojistná plnění:

aa) hrubá výše

X

X

bb) podíl zajišťovatelů (-)

X

b) změna stavu rezervy na pojistná plnění:

aa) hrubá výše

X

X

bb) podíl zajišťovatelů (-)

….

5.

Změny stavu ostatních technických rezerv očištěné od zajištění (+/-)

X

X

6.

Prémie a slevy, očištěné od zajištění

X

X

7.

Čistá výše provozních nákladů:

a) pořizovací náklady na poj. smlouvy

X

X

b) změna stavu časově rozlišených pořizovacích nákladů (+/-)

X

X

c) správní režie

X

X

d) provize od zajišťovatelů a podíly na ziscích (-)

X

8.

Ostatní technické náklady, očištěné od zajištění

X

X

9.

Změna stavu vyrovnávací rezervy (+/-)

X

X

10.

Mezisoučet, zůstatek Technického účtu k neživotnímu pojištění (pol. II.1.)

X

X

II.

Netechnický účet

1.

Výsledek Technického účtu k neživotnímu pojištění (pol. I.10.)

X

X

2.

Výnosy z finančního umístění

a) výnosy z podílů se zvláštním uvedením těch, které pocházejí z ovládaných osob

X

X

b) výnosy z ostatního finančního umístění, se zvláštním uvedením těch, které pocházejí z ovládaných osob, v tom:

aa) výnosy z pozemků a staveb

X

X

bb) výnosy z ostatních investic

X

c) změny hodnoty finančního umístění

X

X

d) výnosy z realizace finančního umístění

X

3.

Náklady na finanční umístění:

 

a) náklady na správu finančního umístění, včetně úroků

X

X

b) změny hodnoty finančního umístění

X

X

c) náklady spojené s realizací finančního umístění

X

4.

Převod výnosů z finančního umístění na Technický účet k neživotnímu pojištění (pol. I.2.)

X

X

5.

Ostatní výnosy

6.

Ostatní náklady

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7.

Daň z příjmů

X

X

8.

Hospodářský výsledek po zdanění

X

X

9.

Mimořádné náklady

X

X

10.

Mimořádné výnosy

X

X

11.

Ostatní daně neuvedené v předcházejících položkách

X

X

12.

Hospodářský výsledek za účetní období

X

X

PŘÍLOHA Č. 3 SMĚRNÁ ÚČTOVÁ OSNOVA PRO ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNY

Účtová třída 1 - Finanční umístění (investice)
Účtové skupiny: Pozemky a stavby (nemovitosti)
Finanční umístění v podnikatelských seskupeních Jiná finanční umístění

Účtová třída 2 - Majetek

Dlouhodobý finanční majetek

Účtové skupiny: Dlouhodobý nehmotný majetek
Dlouhodobý hmotný majetek
Pořízení majetku
Hotovost na účtech u finančních institucí a hotovost v pokladně, jiný finanční majetek
Zvláštní bankovní účty k fondům veřejného zdravotního pojištění Ostatní aktiva

Účtová třída 3 - Pohledávky, závazky a přechodné účty
Účtové skupiny: Pohledávky z operací přímého pojištění a z operací zajištění
Pohledávky z veřejného zdravotního pojištění Pohledávky z plnění mezinárodních smluv Ostatní pohledávky
Závazky z operací přímého pojištění a z operací zajištění
Závazky z veřejného zdravotního pojištění Závazky z plnění mezinárodních smluv
Zaměstnanci, zúčtování s institucemi sociálního zabezpečení a veřejného zdravotního pojištění
Ostatní závazky
Zúčtování daní a dotací
Přechodné účty aktiv a pasiv

Účtová třída 4 - Účty jmění a dlouhodobých závazků
Účtové skupiny: Základní kapitál a kapitálové fondy
Fondy ze zisku a hospodářský výsledek minulých účetních období Hospodářský výsledek
Technické rezervy
Fondy veřejného zdravotního pojištění
Rezervy
Dlouhodobé závazky
Ostatní pasiva

Účtová třída 5 - Náklady
Účtové skupiny: Technický účet k neživotnímu pojištění Netechnický účet
Vnitropodnikové převody zdravotních pojišťoven

Účtová třída 6 - Výnosy
Účtové skupiny: Technický účet k neživotnímu pojištění Netechnický účet
Vnitropodnikové převody zdravotních pojišťoven

Účtová třída 7 - Závěrkové účty a podrozvahové účty
Účtové skupiny: Účty rozvažné
Účet zisku a ztráty
Podrozvahové účty

Účtová třída 8 a 9 - Vnitropodnikové účetnictví zdravotních pojišťoven

Poznámky pod čarou

1) Zákon č. 551/1991 Sb. , o Všeobecné zdravotní pojišťovně České republiky, ve znění pozdějších předpisů. Zákon č. 280/1992 Sb. , o resortních, oborových, podnikových a dalších zdravotních pojišťovnách, ve znění pozdějších předpisů.

2) Zákon č. 48/1997 Sb. , o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů. Zákon č. 592/1992 Sb. , o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění, ve znění pozdějších předpisů.

3) § 2 zákona č. 563/1991 Sb. , o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů.

4) § 19 odst. 7 zákona č. 563/1991 Sb. , ve znění pozdějších předpisů

5) § 54 zákona č. 48/1997 Sb. , ve znění zákona č. 176/2002 Sb.

7) § 2 odst. 2 zákona č. 121/2000 Sb. , o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon).

8a) § 121 odst.1 občanského zákoníku .

9) § 66a obchodního zákoníku .

10) § 61 obchodního zákoníku .

11) Například § 66a odst. 2 a 7 obchodního zákoníku .

12) § 2 odst. 1 zákona č. 530/1990 Sb. , o dluhopisech, ve znění zákona č. 600/1992 Sb., zákona č. 84/1995 Sb., zákona č. 15/1998 Sb. , zákona č. 165/1999 Sb. , zákona č. 362/1999 Sb. , zákona č. 368/2000 Sb., zákona č. 211/2002 Sb. a zákona č. 308/2002 Sb.

13) § 21 odst. 1 písm. k) zákona o pojišťovnictví.

14) § 21 odst. 1 písm. m) zákona o pojišťovnictví.

17) Zákon č. 191/1950 Sb. , směnečný a šekový, ve znění zákona č. 29/2000 Sb.

18 ) Vyhláška č. 418/2003 Sb. , kterou se stanoví podrobnější vymezení okruhu a výše příjmů a výdajů fondů veřejného zdravotního pojištění zdravotních pojišťoven, podmínky jejich tvorby, užití, přípustnosti vzájemných převodů finančních prostředků a hospodaření s nimi, limit nákladů na činnost zdravotních pojišťoven krytých ze zdrojů základního fondu včetně postupu propočtu tohoto limitu, ve znění pozdějších předpisů. Vyhláška č. 41/2000 Sb. , kterou se stanoví podrobné podmínky tvorby a užití finančních prostředků fondů Vojenské zdravotní pojišťovny České republiky na úhradu zdravotní péče hrazené nad rámec veřejného zdravotního pojištění z prostředků státního rozpočtu kapitoly Ministerstva obrany.

19) Zákon č. 551/1991 Sb. , ve znění pozdějších předpisů. Zákon č. 280/1992 Sb. , ve znění pozdějších předpisů. Zákon č. 48/1997 Sb. , ve znění pozdějších předpisů.

21) § 1 odst. 1 a 2 zákona č. 265/1992 Sb. , o zápisech vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem, ve znění zákona č. 90/1996 Sb.
§2 odst. 4 zákona č. 344/1992 Sb., o katastru nemovitostí České republiky (katastrální zákon), ve znění zákona č. 120/2000 Sb.

PŘECHODNÁ A ZÁVĚREČNÁ USTASNOVENÍ Z NOVEL

K zákonu se váže novela č. 475/2003 Sb., její přechodné ustanovení je čl. II

K zákonu se váže novela č. 352/2007 Sb. , její přechodné ustanovení je čl. II